Διάλογος #7: Οικονομία Economy

26 Σεπτεμβρίου 2014 έως 11 Οκτωβρίου 2014 Γέρακας

                                             

 

 

Δελτίο Τύπου

 

ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Σειρά εκθέσεων σύγχρονης τέχνης

 

 

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει τη σειρά ομαδικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης “Διάλογοι”  στοΚέντρο Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Πρώην Αποθήκες Καμπά”.

 

Σκοπός του προγράμματος είναι φέρει σε επαφή τους δημότες με την σύγχρονη εικαστική σκέψη και δημιουργία και να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας και συνδιάλεξης στον τόπο μας με τον ιδιαίτερο τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί. Το εκθεσιακό πρόγραμμα πλαισιώνεται με παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα ξενάγησης για παιδιά.

 

Η έβδομη έκθεση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών - αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο  “Διάλογος #7: Οικονομία / Economy  θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 στις 19:00 και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014.

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών:

 

Κονταρίνη Κατερίνα

Κωβαίος Θεόδωρος

Χαβιαρά Ηώ

 

Συμμετέχοντες φοιτητές του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης:

 

Ανδριανάκη Εμμανουέλα

Καραδήμας Γιάννης

 

Φέτος για πρώτη φορά στα πλαίσια των Διαλόγων θα διοργανωθούν δύο πολύ σημαντικές παράλληλες δραστηριότητες.

 

Εικαστικό Εργαστήριο. Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου στις 11:00, οι καλλιτέχνες θα οργανώσουν ημερήσιο εργαστήριο για ενήλικες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν με τους καλλιτέχνες πάνω στη θεματική “τέχνη και οικονομία” και να δημιουργήσουν με την καθοδήγησή τους τα δικά τους έργα. Η οργάνωση ενός τέτοιου εργαστηρίου δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να έρθουν σε άμεση επαφή με τους καλλιτέχνες, να εξοικειωθούν με τους τρόπους εργασίας, παραγωγής και τις καλλιτεχνικές μεθόδους και κυρίως μέσα από την αλληλεπίδραση να διοχετεύσουν παραγωγικά τις δικές τους αναζητήσεις και δημιουργικές σκέψεις.

 

Ομιλίες Καλλιτεχνών. Την Τρίτη 7 Οκτωβρίου στις 19:00, οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν στο κοινό, τη δουλειά τους, θα μιλήσουν για την πορεία τους και θα αναπτύξουν τις σκέψεις τους για τις μεθόδους τους, τους τρόπους έρευνας και παραγωγής του έργου τους.

 

Οι δύο αυτές παράλληλες δραστηριότητες που εισάγονται φέτος στο πλαίσιο των Διαλόγων έχουν σαν στόχο της επιπλέον ενδυνάμωση της σχέσης των θεατών με τη σύγχρονη τέχνη μέσα από μια συμμετοχική και ενεργή επαφή με τους καλλιτέχνες, το καλλιτεχνικό έργο και τις θεωρίες που το πλαισιώνουν. Δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εμπλοκή του κοινού τονίζοντας τη σημασία της αλληλεπιδραστικής διαδικασίας στην επαφή με την τέχνη και μέσω της τέχνης με την κοινωνική πραγματικότητα.

 

Στo πλαίσιo της σειράς εκθέσεων με θέμα τέχνη και παγκοσμιοποίηση, η έκθεση Διάλογος #7 αφιερώνεται στο ζήτημα της Οικονομίας/Economy.  H σειρά εκθέσεων επικεντρώνεται σε θέματα που αναδεικνύονται κεντρικά και κρίσιμα στη σύγχρονη συνθήκη της ολοκληρωμένης παγκοσμιοποίησης και φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα και το πεδίο της τέχνης, όπως είναι η οικονομία, η εργασία, ο ακτιβισμός κ.α.

 

Η έκθεση Οικονομία θα επιχειρήσει να ανοίξει τα σύνθετα θέματα που συνδέονται με αυτό το ζήτημα. Η παγκοσμιοποίηση συνδέθηκε έντονα με την αλληλοεξάρτηση ανθρώπων, χωρών και οικονομιών, την αυξανόμενη ροή και κατανάλωση, αγαθών, υπηρεσιών, εργασίας και ανθρώπων και κυρίως ενίσχυσε την εξάρτηση των λιγότερο ισχυρών χωρών από τις ισχυρές και κυρίαρχες οικονομικά χώρες. Παρά το γεγονός ότι η οικονομία καθορίζει τις κοινωνίες και τη ζωή των ανθρώπων, μέχρι την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που διανύουμε δεν είχε γίνει αντιληπτή, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η σημασία της πολυεπίπεδης  κατανόησης της οικονομίας που αναγνωρίζει τις ηθικές και πρακτικές διαστάσεις της. Η πολιτική διάσταση της οικονομίας, που αφορά ταυτότητες, την εργασία, την παραγωγή, την κριτική και τον επαναπροσδιορισμό πολιτικών συστημάτων, την δημοκρατία και την αναζήτηση εναλλακτικών πέρα αυτής, τις φαντασιώσεις εξόδου από την παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική οικονομία και κουλτούρα κλπ είναι μερικές μόνο όψεις του ζητήματος που αναδύονται κρίσιμες και επιτακτικές στην τωρινή συνθήκη. Η έκθεση θα επιχειρήσει να αναδείξει τις ιδιαίτερες διαστάσεις αυτού του φαινομένου φωτίζοντας με δημιουργικό τρόπο πλευρές που τείνουμε να παραβλέπουμε. Άλλωστε μέσα σε αυτό το συμφραζόμενο η τέχνη, βρίσκει συνεχώς νέες ενδιαφέρουσες εκφράσεις που συνδέονται με την αναζήτηση της ‘θέσης’ της που αφορά τους τρόπους καλλιτεχνικής παραγωγής και τους όρους καλλιτεχνικής εργασίας αλλά και τη σχέση της με τον ακτιβισμό και την αναζήτηση δυναμικών τρόπων διάχυσης στο κοινωνικό πεδίο.   

 

Εγκαίνια: Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014, 19:00

Διάρκεια έκθεσης: έως και Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Παρασκευή 17:30 – 20:30, Σάββατο 10:00 – 13:00

 

Εικαστικό Εργαστήριο: Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014, 11:00

Ομιλίες Καλλιτεχνών: Τρίτη 7 Οκτωβρίου, 19:00

 

Πρόγραμμα ξεναγήσεων για σχολεία, πληροφορίες στο τηλ.: 210 6619937 

 

Επιμέλεια: Νίκος Αρβανίτης, Ελπίδα Καραμπά

 

Κ.Ε.Ε.Τ ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΜΠΑ, Λεονταρίου 108, Κάντζα (πλησίον Μετρό Κάντζα)

Τηλ.: 210 6619937

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

επισυναπτόμενες εικόνες:

1. Κονταρίνη Κατερίνα, Χωρίς Τίτλο, Εγκατάσταση, Διαστάσεις Μεταβλητές, 2013

2. Κωβαίος Θεόδωρος, Τεκτονική Μηχανική, Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας, 2010

3. Χαβιαρά Ηώ, Threatening Equal Opportunity (TEO), lecture performance, 20’, 2014

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτή την εκδήλωση: