1922 - 2022 Συμφωνικό Ρεμπέτικο, Απ' την Σμύρνη και την Πόλη στον Πειραιά

21 Σεπτεμβρίου 2022

 

KEAPP_LOGO 2020

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΚΛΕΙΤΑΡΧΟΥ & ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ Τ.Κ. 153 44 ΓΕΡΑΚΑΣ / ΤΗΛ. 210 66 19 937

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ

1922 - 2022
Συμφωνικό Ρεμπέτικο
Απ' την Σμύρνη και την Πόλη στον Πειραιά

100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Γιώργου Αραβίδη, συναντά τους πρόσφυγες συνθέτες του ρεμπέτικου σε μια μουσική διαδρομή από την Πόλη και τα παράλια της Μικράς Ασίας στον Πειραιά με ήχο συμφωνικό. Την προσαρμογή και την επεξεργασία έκανε μουσικολόγος και ενορχηστρωτής Γιάννης Μπελώνης.

Μετά το 1922, οι πρόσφυγες οργανοπαίκτες της Σμύρνης, της Πόλης και των άλλων περιοχών της Ανατολής και του Πόντου με τους ταμπουράδες , τα σαντουροβιόλια, τα μαντολίνα και τις λύρες τους εγκαταστάθηκαν μαζικά στον Πειραιά φέρνοντας μαζί τους τις μελωδίες, τους χορούς τους και την κουλτούρα τους. Συνάντησαν τους περιθωριακούς τότε ρεμπέτες του λιμανιού αναμιγνύοντας δημιουργικά τον ήχο τους σε μια νέα μουσική που άλλαξε τον λαϊκό πολιτισμό της χώρας μας.

Το Συμφωνικό Ρεμπέτικο είναι η πρώτη απόπειρα για συμφωνική επεξεργασία του Ρεμπέτικου με πίστη στην παράδοση. Τα Κίτρινα Ποδήλατα, η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Σπύρος Κλείσσας δίνουν μια νέα πνοή με σεβασμό στις πρωτότυπες εκτελέσεις σε αγαπημένα τραγούδια των Τούντα, Γιοβάν Τσαούς, Νταλγκά, Περιστέρη, Παπάζογλου, Σκαρβέλη, Μπαγιαντέρα, Ρουμπάνη.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΡΤ (002)

Μοιραστείτε αυτή την ανακοίνωση: