Ο Μίκης Θεοδωράκης στο Δήμο Γέρακα

11 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Μίκης Θεοδωράκης στο Δήμο Γέρακα


Μια αξέχαστη βραδιά, με ιστορική και πολιτιστική σημασία, έζησε η πόλη του Γέρακα, τον περασμένο Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου, με την παρουσίαση του μεγάλου Έλληνα Συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στην συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Γέρακα ανοίγοντας με μοναδικό τρόπο την αυλαία των καθιερωμένων πλέον εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη.

Με χειροκρότημα, περηφάνια και συγκίνηση το κοινό υποδέχτηκε τον σπουδαιότερο μουσουργό της Ευρώπης του 20ου αιώνα στον χώρο του Πολιτιστικού κέντρο του Δήμου το οποίο, ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης στην ομιλία του, χαρακτήρισε ως Κόσμημα όχι μόνο της Πόλης του Γέρακα αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Στην εκδήλωση, η Φιλαρμονική του Δήμου Γέρακα παρουσίασε, σε πρώτη Πανελλήνια εκτέλεση, τη μοναδική διασκευή για συμφωνική μπάντα και χορωδία του έργου «Σουίτα μπαλέτου Ζορμπάς», από τον Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου μας, κ. Σπυρίδωνα Μπάκο ,με την συνεργασία κορυφαίων μουσικών της Λυρικής σκηνής και της Χορωδίας «Αmbitus». Την συναυλία παρουσίασε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ κ. Αλέξης Κωστάλας αναφερόμενος στο μεγάλο έργο του Έλληνα Συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Στην ομιλία του, ο Μίκης Θεοδωράκης, υπογράμμισε την τολμηρή και δύσκολη δουλειά και το ταλέντο που απαιτείται για την διασκευή ενός έργου για συμφωνική ορχήστρα σε έργο για συμφωνική Μπάντα, χαρακτηριστικά που κατέχει ο Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Δήμου Γέρακα, κ. Σπυρίδωνα Μπάκος.

Ο Δήμαρχος Γέρακα, κ. Αθανάσιος Η. Ζούτσος, με την σειρά του ευχαρίστησε τον Αρχιμουσικό για την προσωπική του αφοσίωση στην προσπάθειά για την πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης.

Πριν την έναρξη της συναυλίας, ο Δήμος Γέρακα τίμησε τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη για την πολυετή προσφορά του στην τέχνη, στον πολιτισμό, αλλά και στους αγώνες για την Δημοκρατία, με την προσφορά ενός γλυπτού μεταλλίου, από τον καταξιωμένο γλύπτη και ομότιμο καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π., τον κ. Γιώργο Καλακαλλά, που απεικονίζει τον τιμώμενο και αποτελεί έργο τέχνης μεγάλης αξίας, το οποίο έχει εκτεθεί στην Διεθνή Έκθεση Μεταλλίων στο Βερολίνο, το 2000. Ο Δήμαρχος Γέρακα, προσέφερε ακόμη ένα αντίγραφο του Βιβλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Πηγή» - « Η Ιστορία του Γέρακα και της Πηγής».

Ο Δήμαρχος Γέρακα απευθυνόμενος στο κοινό ανέφερε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει ενσταλάξει με μοναδικό τρόπο το πνεύμα και την ψυχή του Ελληνικού λαού σε όλα τα μουσικά του έργα. Η μουσική του αγαπήθηκε από όλους παγκοσμίως και το έργο του δεσπόζει μισό αιώνα στην ελληνική ιστορία και τέχνη.… είναι μεγάλη μας τιμή που σήμερα η Πόλη μας υποδέχεται τον μεγάλο Έλληνα Συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη»

Με την λήξη της συναυλίας ρωτήσαμε τον Μίκη Θεοδωράκη για τις εντυπώσεις του. Η απάντησή του σε μια λέξη «εξαιρετικό».


Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη συνεχίζονται την Πέμπτη 16/9, ώρα 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο με τη Θεατρική Παράσταση «Ομήρου Οδύσσεια - Το παραμύθι των παραμυθιών» της Κάρμεν Ρουγγέρη.

Το Σάββατο 18/9 στο παρκινγκ του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, με τη καθιερωμένη Γιορτή Τσικουδιάς- Σύλλογος Κρητών Γέρακα ¨Η Μεγαλόνησος.

Την Κυριακή 19/9, στο Πολιτιστικό Κέντρο μετά τα Εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής Γιώργος Καλακαλλάς: Η Ποιητική της φόρμας, ώρα 20.00, και στις 21.οο το Θεατρικό έργο «Το Γάλα» της Άννας Βαγενά.Άλλες εκδηλώσεις – 24 έως 29 Σεπτεμβρίου

24, Παρασκευή
21:00 ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΔΗΜΟΥ ΓΕΡΑΚΑ
*Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο


Συναυλία Αφιέρωμα Ν. Γκάτσο
«ΕΜΜΕΛΟΝ» ΣΥΓΡΟΤΗΜΑ ΕΝΤΕΧΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Το συγκρότημα Έντεχνης Ελληνικής Μουσικής «ΕΜΜΕΛΟΝ» δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα με στόχο να αναδείξει και κυρίως να διατηρήσει την αξία του διαχρονικού Ελληνικού τραγουδιού.

Δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό στο έργο όλων των σημαντικών συνθετών της Έντεχνης Μουσικής (Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Λοϊζο, Στ. Ξαρχάκο, Γ. Μαρκόπουλο κ.α. ) και ποιητών – στιχουργών (Ο. Ελύτη, Ν. Γκάτσο, Λ. Παπαδόπουλο, Μ. Ελευθερίου κ.ά.) το «ΕΜΜΕΛΟΝ» πραγματοποιεί μουσικές παραστάσεις παρουσιάζοντας μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του έργου τους ή ακόμα και ειδικά αφιερώματα σε αυτούς.

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει κάποια από τα τραγούδια των παραπάνω δημιουργών όπως επίσης και τραγούδια των εκπροσώπων της σύγχρονης Έντεχνης Μουσικής Σκηνής (Σ. Μάλαμα, Π. Θαλασσινού, Ο. Περίδη, Α. Ιωαννίδη κ.α. )

Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στον εμπνευστή της “Αμοργού” τον ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ.Tο έργο του είναι εντυπωσιακό σε ποιότητα και ποσότητα. Ο Μ. Χατζιδάκις ο Στ. Ξαρχάκος ο Δ. Μούτσης και άλλοι συνθέτες μελοποίησαν στίχους του, που τραγουδήθηκαν από δημοφιλείς καλλιτέχνες και έγιναν μεγάλες επιτυχίες ( Αθανασία, Ρεμπέτικο, Πήρες το μεγάλο δρόμο, Της γης το χρυσάφι )

Το μεγάλο αυτό μουσικό αυτό αφιέρωμα (διαρκείας 2.30 ωρών) περιλαμβάνει επίσης αναφορές στην ζωή και το έργο του κορυφαίου ποιητή και γενικότερα στην προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό.
Μουσική επιμέλεια : Ελευθέριος Μαυρομμάτης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

 

 


25, Σάββατο
21:00 ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΔΗΜΟΥ ΓΕΡΑΚΑ
*Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο

 

Βραδιά Fados/RAQUEL TAVARES
Fado σημαίνει μοίρα, πεπρωμένο και η μαγευτική Raquel Tavares μπορεί άρτια να υποδυθεί ή μάλλον να ταυτιστεί με το ρόλο της "fadista". Δεν αρκεί το ταλέντο, η φωνή, αλλά η στάση ζωής, το ένστικτο, το περιβάλλον από το οποίο προέρχεσαι. Πρέπει να διαθέτεις αυτή την γλυκόπικρη αίσθηση, να μπορείς να μαγνητίσεις τη δημιουργία γύρω σου, να συντονίσεις το βάρος του ποιητικού λόγου με τις μελωδίες των fado τραγουδιών και να μπορείς να μεταδώσεις το ιδαίτερο μήνυμα του fado. Γεννημένη το 1985 στη Λισσαβώνα, η Tavares είναι μία από τις σημαντικότερες νέες ερμηνεύτριες fado της Πορτογαλίας, η αντιπροσωπευτικότερη μάλιστα της νέας γενιάς. Από πολύ μικρή, οι οικογενειακές της διασυνδέσεις την έφεραν δίπλα στα κορυφαία fado ονόματα και στα 18 της, όταν και η ζωή με την καριέρα της ταυτίστηκαν, έγινε μόνιμη "κάτοικος", των καλυτέρων "σπιτιών του fado", όπως τα "Café Luso", "Sr. Vinho", "Arcadas do Faia", "Adega Mesquita", "Adega Machado" και "Casa de Linhares".

Στυλοβάτης της καριέρας της και παραγωγός του πρώτου της δίσκου, ο συνθέτης, παραγωγός και κιθαρίστας της αξέχαστης Amalia Rodrigues, Jorge Fernando. (Στον οποίο οφείλουν και την επιτυχία τους η Μariza και η Ana Moura).

Σήμερα, θεωρείται ως «η πιο αντιπροσωπευτική τραγουδίστρια φάδος της νέας γενιάς». Η Raquel «παντρεύει» την παράδοση με το εντελώς προσωπικό της στιλ, κάτι που απέδειξε στις εμφανίσεις της και στις δισκογραφικές της δουλειές.

Νικήτρια του Βραβείο “Amalia Rodigues”, την ονομάζουν η νέα “Severa” του Fado

«Raquel Tavares Ζει εκεί που το Fado μένει. Στην κάρδια της Alfama»
Μια κάρδια παραδοσιακά κοντά στο στόμα, σε απευθείας σύνδεση με τα πιο βαθειά συναισθήματα.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ26, Κυριακή
20:30 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΓΕΡΑΚΑ

 

Θεατρικό Έργο « Εγώ η Γυναίκα» - Σύλλογος Γυναικών «Εργάνη»


Η ΕΡΓΑΝΗ (ο σύλλογος γυναικών Γέρακα) στα πλαίσια των εκδηλώσεων του πολιτιστικού Σεπτέμβρη που διοργανώνει ο Δήμος Γέρακα, θα παρουσιάσει σε επανάληψη την θεατρική παρουσίαση «ΕΓΩ Η ΓΥΝΑΙΚΑ» που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2010. Πρόκειται για ένα ταξίδι αναζήτησης της Ελληνίδας γυναίκας από την προϊστορία μέχρι τα σημερινά χρόνια.
Με απλά λόγια, αναζητά την Ελληνίδα γυναίκα που κατάφερε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να ξεχωρίσει, να βγει από την αφάνεια και να αφήσει το δικό της σημάδι, που ως φάρος βοηθά να αναζητηθεί και να βρεθεί.
Ο σύλλογος ΕΡΓΑΝΗ καλεί τους Γερακιώτες να τον συνοδέψουν σ’ αυτό το ταξίδι της αναζήτησης που θα το ζήσουν σαν παραμύθι… ένα παραμύθι όλο γυναίκες.


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


29, Τέταρτη
20:30 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟY ΔΗΜΟΥ ΓΕΡΑΚΑ


«ΑΓΑΠΗΣ ΛΟΓΙΑ»
Συναυλία – Μουσική Αναδρομή

Πλακιώτικα Μαντολίνα και κιθάρες, θα συνοδεύσουν λυρικές φωνές σε ένα απάνθισμα από μεγάλες στιγμές της ελληνικής μουσικής, απ’ τις αρχές του εικοστού αιώνα, με το μεσουράνημα τις ελληνικής οπερέτας, ως το τέλος τις δεκαετίας του ’50 με τις αξέχαστες κινηματογραφικές επιτυχίες του Μιχ. Σουγιούλ.

Τραγουδούν οι λυρικοί τραγουδιστές Μαριέττα Δελώτη και Κωνσταντίνος Τζέμος με τη συνοδεία της Μαντολινάτας «ο Διονύσιος Λαυράγκας» και τη συμμετοχή της πιανίστας Ιουλίας Τζαννετουλάκου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 


ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

1) ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ
ΟΔΟΣ ΓΑΡΓΗΤΤΟΥ & ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ

2) ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΟΔΟΣ ΓΑΡΓΗΤΤΟΥ & ΕΥΜΕΝΟΥΣ

3) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΓΕΡΑΚΑ
ΟΔΟΣ ΚΛΕΙΤΑΡΧΟΥ & ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΓΕΡΑΚΑ
ΚΛΕΙΤΑΡΧΟΥ & ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
ΤΗΛ.: 210 66 19 937 FAX: 21066 19 938
www.gerakas.gr & www.kedg.gr
Email: politistiko@hol.gr

 

Μοιραστείτε αυτή την ανακοίνωση: