ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ: 'ΟΤΑΝ Ο ΕΛΥΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ'

14 Μαΐου 2014

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΚΛΕΙΤΑΡΧΟΥ & ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ Τ.Κ. 153 44 ΓΕΡΑΚΑΣ / ΤΗΛ.  210 66 19 937

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ: «ΟΤΑΝ Ο ΕΛΥΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ»

Για δεύτερη φορά  μέσα σε ένα μήνα ο Δήμος Παλλήνης, η Κοινωφελής Επιχείρηση Παλλήνης και η Πολιτιστική Ομάδα του 1ου Γυμνασίου Γέρακα συνεργάστηκαν αρμονικά για να ολοκληρώσουν τους εορτασμούς για το Έτος Ελ Γκρέκο με την παρουσίαση του θεατρικού δρώμενου «Όταν ο Ελύτης συνάντησε τον Ελ  Γκρέκο», την Τετάρτη 7 Μαΐου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Γέρακα.

Την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο δήμαρχος κ. Αθανάσιος Ζούτσος ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον επίσημο καλεσμένο και κεντρικό ομιλητή της τρέχουσας  εκδήλωσης,  το δημοσιογράφο, συγγραφέα και προσωπικό φίλο του Οδυσσέα Ελύτη κ. Κώστα Σερέζη. Κατέληξε κι αυτή τη φορά με αναφορά και έπαινο  στην καλή δουλειά του 1ου Γυμνασίου Γέρακα και συγκεκριμένα του διευθυντή και των καθηγητριών κυρίων  Περτσινίδου και Λυμπεροπούλου.

Το λόγο κατόπιν πήραν οι παραπάνω καθηγήτριες οι οποίες ανέλυσαν σύντομα τις προσωπικότητες των δύο Μεγάλων Ελλήνων, του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και του μεγάλου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που τίμησαν τη χώρα μας παγκόσμια και διαχρονικά. Αναφέρθηκαν στα κοινά τους σημεία τα οποία αποτυπώθηκαν στο θεατρικό δρώμενο που θα παρουσιάζοταν καθώς και στους συντελεστές αυτού. Τονίστηκε ότι η αφορμή γι ‘αυτό το δρώμενο δόθηκε από το 12λεπτο φίλμ «Ο Ελύτης στο Τολέδο», ένα ιστορικό ντοκουμέντο,  του Κώστα Σερέζη.

Πριν την προβολή του φίλμ, ο Κώστας Σερέζης ξεκίνησε την ομιλία του που ήταν η καταγραφή του οδοιπορικού του Οδυσσέα Ελύτη στη Μαδρίτη και στο Τολέδο μιας και η Ισπανία ήταν η  μία από τις δύο χώρες, ανάμεσα σε 17, που ο Ελύτης  είχε αποδειχτεί την πρόσκληση μετά την απονομή του Νόμπελ. Κι αυτό γιατί ο ποιητής πίστευε στην πνευματική συγγένεια μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας. Ο Κώστας Σερέζης, που στην ομιλία του στάθηκε πολλές φορές σε λεπτομέρειες προκειμένου να σκιαγραφήσει όσο καλύτερα μπορούσε την προσωπικότητα του ποιητή, ήταν ο δημοσιογράφος που συνόδευσε τον Ελύτη και συνεργάστηκε με την ισπανική τηλεόραση για να καλύψει αυτή την επίσκεψη. 

Εν συνεχεία ακολούθησε το δρώμενο το οποίο  είναι ένα ταξίδι στο χώρο και χρόνο - από την Κρήτη, στη Βενετία και μετά στη Ρώμη, στη Μαδρίτη και στο Τολέδο αλλά και από τον 16αι στον 20 και αντίστροφα- διανθίστηκε με ποιήματα του Ελύτη αλλά και μελοποιημένη ποίηση από συνθέτες όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις,ο Παπαδημητρίου και  ο Ανδριόπουλος. Ακούστηκαν επίσης αποσπάσματα από την  Μεγάλη Έξοδο του «Άξιον Εστί» με το Μάνο Κατράκη και την «Ερωφίλη» με τη Λυδία Κονιόρδου ενώ προβλήθηκε ένα βίντεο από την ταινία του Ζυλ Ντασέν «Η Δοκιμή» όπου τραγουδούσε «Με το λύχνο του άστρου»  η Μελίνα Μερκούρη.

Στο  τέλος  το  κοινό στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο ξέσπασε σε χειροκτροτήματα αποδεκνύοντας τον ενθουσιασμό αλλά  και τη  συγκίνηση  του. Πολλές ευχαριστίες στους χορευτές του Συλλόγου Κρητών «Η Μεγαλόνησος» για το καταπληκτικό πεντοζάλη που χόρεψαν και συγκεκριμένα στους Γιώργο Καρασταμάτη, Γιάννη  και Θανάση Κατσιδονιώτης, Βαγγέλη Παπαδόπουλο, Γιάννη Παπουτσάκη , Γιάννη Τσουράκη καθώς και στο δάσκαλό τους Μύρωνα Σαπουτζή.

 Ένα πολύ μεγάλο μπράβο στους μαθητές της Πολιτιστικής Ομάδας που δούλεψαν σκληρά επί 4 μήνες σε πολύωρες πρόβες και τελικά μπόρεσαν να αναποδώσουν τα μέγιστα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στο σκηνοθέτη Τάκη Λουκάτο που μπόρεσε να διδάξει λόγο και κίνηση μέσα από ένα δύσκολο κείμενο σε παιδά αμύητα στο θεάτρο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει τέλος να αποδώσουμε στον κ. Κώστα Σερέζη για την παραχώρηση φωτογραφικού υλικού, της ταινίας του αλλά και για την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία του πριν την παράσταση. Ο ίδιος έγραψε σε μήνυμα που έστειλε τα εξής συγκινητικά λόγια: «... Τι άλλο να πω, ότι καταφέρατε να γεφυρώσατε γενεές μέσα από μια εκδήλωση;   Δουλεύετε όλοι υποδειγματικά και δημιουργήσατε μια βραδιά γεμάτη πνευματικότητα συνδυασμένη με ψυχαγωγία ποιότητας με σπουδαία τραγούδια που έδεναν με την προσέγγιση του θέματός σας,  που με τόση έμπνευση συλλάβατε και πραγματοποιήσατε. Πολλά θα πήραν οι μαθητές σας, είτε συμμετείχαν στην παράσταση, είτε την παρακολούθησαν. Δημιουργείτε μια νέα γενιά, με ουσιαστικό περιεχόμενο.Μακάρι το έργο σας να είχε και να έχει μιμητές. Σας ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς και να χαίρεστε τα παιδιά σας..

Υπεύθυνοι καθηγητές

Περτσινίδου Κορίννα

Λυμπεροπούλου Σοφία

Ρήγας Θοδωρής

Τσιακούλια Κατερίνα

 

 

Μοιραστείτε αυτή την ανακοίνωση: